Η Λειτουργική ζωή της Ακαδημίας

Η Λειτουργική ζωή της Ακαδημίας

Η ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων στεγάζεται και λειτουργεί στο κτηριακό εκπαιδευτικό συγκρότημα της ιστορικής Μονής Βελλάς, της οποίας το Καθολικό ανάγεται στον ενδέκατο αιώνα.

Η αγαθή αυτή συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερη ευλογία για όλους, όσοι συνέδεσαν τη ζωή τους στο παρελθόν ή σχετίζονται σήμερα με τον ιερό αυτό χώρο. Και τούτο, γιατί εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λειτουργική κατάρτιση, η πρακτική εξάσκηση, η ανάπτυξη λειτουργικού ήθους και η βιωματική προσέγγιση της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας από τους φοιτητές της Ακαδημίας.

Επιπλέον, η καθημερινή χρήση του Καθολικού της Ιεράς Μονής συμβάλλει, με ιδιαίτερη άνεση και ευχέρεια, στην πραγματοποίηση των πρακτικών ασκήσεων των λειτουργικών και μουσικών μαθημάτων των δύο Προγραμμάτων Σπουδών της Ακαδημίας. Στα πλαίσια της λειτουργικής και τελετουργικής εξάσκησης των φοιτητών, πραγματοποιούνται υποδειγματικά οι ακολουθίες του νυχθημέρου, οι θείες Λειτουργίες του βυζαντινού Λειτουργικού Τύπου και ευκαιριακά η τέλεση αρχαίων θείων Λειτουργιών.

Ακόμη, εντός του Καθολικού και στα πλαίσια του μαθήματος της Ομιλητικής, οι φοιτητές εκφωνούν τις ομιλίες και τα κηρυκτικά γυμνάσματά τους, με την παρουσία των συμφοιτητών τους και των καθηγητών της Ακαδημίας.

Η ζωντανή αυτή εμπειρία της λειτουργικής ζωής, που προσφέρει καθημερινά η Ακαδημία στους μέλλοντες να διακονήσουν το Θυσιαστήριο και τα Αναλόγια φοιτητές της ή στους ήδη διακονούντες αυτά, πιστεύουμε ότι αποτελεί και τον ουσιαστικό κρίκο ενότητας των αποφοίτων της, τόσο με το χώρο της Ακαδημίας όσο και μεταξύ τους.