Αρχείο συντάκτη sermar

13/02/2020, Αρχιερατική Θ. Λειτουργία & Κοπή Βασιλόπιτας

13/02/2020, Αρχιερατική Θ. Λειτουργία & Κοπή Βασιλόπιτας

Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε στο παρεκκλήσιο της Σχολής Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην τραπεζαρία της Σχολής, όπου ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα τόσο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής μας Ακαδημίας όσο και του ΓΕΛ Βελλάς.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | Σχολιάστε

25/01/2020, Αγρυπνία Αγίου Αυξεντίου

25/01/2020, Αγρυπνία Αγίου Αυξεντίου

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 8.30  βραδινή τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία εις μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αυξεντίου, του εκ χώρας Βελλάς, προστάτη της Σχολής.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | Σχολιάστε

12/12/2019, Ημερίδα Αρχιεπισκόπου κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου – Απονομή πτυχίων

12/12/2019, Ημερίδα Αρχιεπισκόπου κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου – Απονομή πτυχίων

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, το Σύλλογο Αποφοίτων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, πραγματοποίησαν εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, στους χώρους της Α.Ε.Α. Βελλάς.

Τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου και μνημόσυνο εις μνήμην του ιδρυτού της Σχολής.

Ακολούθησε φιλολογικό μνημόσυνο με ομιλητές τους Βελλαΐτες: κ. Παναγιώτη Μπαλατσό, Φιλόλογο-πρώην Λυκειάρχη, με θέμα: «Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς-Βελλαϊτες» και κ. Μάριο Λιακατή, Πτυχιούχο του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Παν/μιου της Πάφου, με θέμα: «Η εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστινιανού».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθομολόγηση των νέων πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς και η απονομή των πτυχίων τους.

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία της Ακαδημίας με απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων και χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Γενικές Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Εκδρομή στη Σιάτιστα (12/11/2019)

Εκδρομή στη Σιάτιστα (12/11/2019)

Την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, η Ακαδημία μας πραγματοποίησε προσκυνηματική και εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

Προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Μικροκάστρου, όπου τύχαμε της φιλοξενίας της Μονής ενώ πνευματικούς λόγους απηύθυνε η Καθηγουμένη Θεολογία μοναχή. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην πόλη της Σιάτιστας. Τελέσαμε τρισάγιο στους τάφους των αοιδίμων Μητροπολιτών Αντωνίου και Παύλου, επισκεφθήκαμε το εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπόλεως και έπειτα προσκυνήσαμε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου και γίναμε δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιον. Ο Σεβασμιώτατος μάς δέχθηκε πατρικά και αφού μας μίλησε για τους προκατόχους του Αρχιερείς, για την επαρχία του και την πόλη της Σιάτιστας, μας παρέθεσε γεύμα. Ακολούθως είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Παλαιοντολογική και την Βοτανική Συλλογή που φιλοξενούνται στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Τέλος επισκεφθήκαμε τον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εράτυρας Κοζάνης και θαυμάσαμε το μοναδικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην επιτυχία της εκδρομής συνέβαλαν οι απόφοιτοι της Ακαδημίας μας π. Δημήτριος Ευθυμίου και π. Δημήτριος Χήτος, οι οποίοι υπηρετούν το έργο της εκεί τοπικής Εκκλησίας.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

30/09/2019, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός


30/09/2019, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός

Την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος Αυξεντίου του εκ χώρας Βελλάς και ακολούθως τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικές ευχές και νουθεσίες προς τους μαθητές, φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό τόσο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας μας όσο και του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου.


Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

17/09/2019, Επίσκεψη Εξοχοτάτου κ. Πρωθυπουργού

17/09/2019, Επίσκεψη Εξοχοτάτου Πρωθυπουργού

Την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, επισκέφθηκε τους χώρους της Μονής-Σχολής Βελλάς ο εξοχώτατος Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη. Την συνοδεία του πλαισίωναν βουλευτές των Ιωαννίνων, αιρετοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Στη συνέχεια, αφού ο υψηλός επισκέπτης προσκύνησε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, είχε σύντομη συνάντηση με τους Καθηγητές και τους φοιτητές της Ακαδημίας.

  • Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα της Ι. Μ. Ιωαννίνων (http://www.imioanninon.gr).
Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | Σχολιάστε

Δείπνο των αποφοίτων (6/6/2019)

Δείπνο των αποφοίτων (6/6/2019)

Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Δείπνο των αποφοίτων”. Τη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος και χοροστάτησε νωρίτερα στην ακολουθία του Εσπερινού.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικές Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (14-16/4/2019)

Εκδρομή στην Βουλγαρία (14-16/4/2018)

Η Ακαδημία μας πραγματοποίησε προσκυνηματική και εκπαιδευτική εκδρομή στην Βουλγαρία το τριήμερο 14-15-16 Μαΐου 2019. Μεταξύ άλλων προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου της Ρίλας και επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα Σόφια και την Φιλιπούπολη όπου επισκεφθήκαμε μουσεία και αξιοθέατα και προσκυνήσαμε ιστορικούς ναούς.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικές Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

11/4/2019, Διάλεξη Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

11/4/2019, Διάλεξη Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Ακαδημία μας ύστερα από πρόσκληση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για να πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα “Η θεολογική διαθήκη των Φλωρόφσκι – Ρωμανίδη”. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωταποκρίσεις. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος παρακάθησε στην τράπεζα μετά των Καθηγητών και φοιτητών.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | Σχολιάστε

27/3/2019, Παρουσίαση Επετηρίδας “ΒΕΛΛΑ”

27/3/2019, Παρουσίαση Επετηρίδας “ΒΕΛΛΑ”

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (Α.Ε.Α.) Βελλάς Ιωαννίων πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, με την ευκαιρία της παρουσίασης του Η΄ τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας “ΒΕΛΛΑ”, η οποία είναι αφιερωμένη τιμητικά στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Ράιο, o οποίος διετέλεσε μέλος του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού και της Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α.

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα, άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Α.Ε.Α. Βελλάς κα Μαρία Ράπτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ακαδημίας παρουσίασε το πρόσωπο του τιμώμενου προσώπου Δημητρίου Ράιου.

Ακολούθως έγινε η παρουσίαση των άρθρων του Η΄ τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας “ΒΕΛΛΑ” από τους κ.κ. Δημήτριο Γιαννούλη, Επίκουρο Καθηγητή Α.Ε.Α. Βελλάς, Ιωάννη Λιάκο, Επίκουρο Καθηγητή της Α.Ε.Α. Βελλάς, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ευάγγελο Καρακάση, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνἐχεια ο κ. Δημήτριος Ράιος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες.

Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία της Α.Ε.Α. Βελλάς, υπό την διεύθυνση των καθηγητών κ. Ιωάννη Λιάκου και κ. Χρήστου Μπαρτζόπουλου, που απέδωσε ύμνους και τραγούδια της Παναγίας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος απηύθυνε πατρικούς λόγους.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόφοιτοι της Σχολής και πλήθος κόσμου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | Σχολιάστε